Jdi na obsah Jdi na menu

Evropská sjednocená levice a Severská zelená levice

27. 9. 2013

 Evropská sjednocená levice - Severská zelená levice je politické seskupení socialistických a komunistických stran v Evropském parlamentu. V eurovolbách 2009 oslabilo na 34 křesel (5. nejsilnější frakce).

Spojuje Evropskou sjednocenou levici (složená z jádra ze stran, které jsou ve Straně evropské levice, a ostatních levicových stran) a Severskou zelenou levici, kterou tvoří poslanci zvolení za strany Severské zelené levicové Aliance ve Švédsku a Finsku.

Jednotliví poslanci, stejně jako celé strany, mohou být plnohodnotnými nebo přidruženými členy. Přidružené členské strany zahrnují strany bez europoslanců, dále ty, které nemají zájem o plnohodnotné členství, nebo strany z evropských zemí mimo EU. Některé strany se staly z pozorovatelů členskými stranami, když jejich země vstoupily do EU.

 

Historie

Uskupení vzniklo v roce 1989, kdy Italská komunistická strana, španělská Sjednocená levice, Socialistická lidová strana z Dánska a řecký Synaspismos založili uskupení s názvem Evropská sjednocená levice (GUE, Gauche Unitaire Européenne). Italové později toto seskupení opustili poté, co se Italská komunistická strana přejmenovala na Demokratickou levici a připojila se k Straně evropských socialistů. Brzy poté se toto uskupení rozrostlo o další strany a ustavilo se jako politické sdružení na začátku čtvrtého parlamentního období v roce 1994 pod jménem Konfederace evropské sjednocené levice. Tehdy se sdružení skládalo ze španělské Sjednocené levice, Francouzské komunistické strany, Strany komunistické obnovy z Itálie, Portugalské komunistické strany, Komunistické strany Řecka a Synaspismos.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář