Jdi na obsah Jdi na menu

Zátah na neonacisty

29. 9. 2013

Řecká policie v sobotu provedla rozsáhlý zátah proti krajně pravicové parlamentní straně Zlatý úsvit. Zatkla jejího šéfa Nikolaose Michaloliakose a několik poslanců a členů strany. Justice podle agentury AFP zdůvodnila zatýkání především příslušností těchto osob k zločinecké organizaci, ale u některých i podezřením z fyzického násilí a vraždy.

Za mřížemi nejprve ráno skončili Michaloliakos, tři poslanci a 12 členů této neonacistické strany, založené v roce 1980. Policie obdržela od Nejvyššího soudu celkem asi 30 zatykačů v rámci vyšetřování Zlatého úsvitu, jehož členům a přívržencům se připisují mnohé ze zhruba 300 útoků proti cizincům, které se v Řecku odehrály od října 2011.

Zátah nevyvolá politickou nestabilitu v Řecku, ujistil ministr financí Jannis Sturnaras. Ministr spravedlnosti zase všem zadrženým slíbil spravedlivý soud. Vláda se ale k policejnímu zátahu jinak blíže nevyjádřila. »Demokracie je schopna se bránit. Justice udělá svou práci,« řekl mluvčí kabinetu.

Od roku 1974 jde přitom teprve o první případ, kdy byl ve funkci zatčen nějaký šéf strany či poslanci. Vládě, která se připravuje na převzetí půlročního předsednictví Evropské unie od 1. ledna, mnozí lidé doma i v zahraničí vyčítali, že je vůči Zlatému úsvitu příliš benevolentní. Tato rasistická strana těžila z nezaměstnanosti a chudoby, které zasáhly obyvatele v důsledku krize. Při loňských volbách získala sedm procent hlasů a poprvé vstoupila do parlamentu. Obsadila tam 18 z celkových 300 křesel.

»Tato zatčení mají zastavit zhoršující se obraz Řecka v zahraničí. Je to vzkaz k použití doma i v zahraničí,« poznamenal řecký analytik Ilias Nikolakopulos. Řecká justice začala nedávno sbírat důkazy proti neonacistické straně Zlatý úsvit s cílem ji případně označit za zločineckou organizaci. Podnět k tomu dala vražda levicového aktivisty a populárního 34letého zpěváka Pavlose Fisase, jehož 18. září zabil neonacistický extremista.

V souvislosti se smrtí aktivisty rezignovali i dva vysocí představitelé řecké policie. Objevily se totiž informace, že někteří policisté byli na neonacisty napojeni.

Další za mřížemi

V rámci zmiňovaného policejního zátahu skončil včera za mřížemi i poslanec Christos Pappas, který je označován za ideologa strany a pravou rukou jejího šéfa. Zákonodárce se včera sám vzdal policii, která na něj v sobotu dostala zatykač.

Neznámí útočníci pak zničili už v noci na pátek aténskou redakci populárního týdeníku Proto Thema, který nedávno způsobil rozruch právě zveřejněním snímku umírajícího Fisase. Napsala o tom agentura DPA. Podle ní za útokem na noviny stojí levicoví radikálové, protože skupina útočníků podle svědků vyvolávala protifašistická hesla a obviňovala média, že s krajní pravicí spolupracují.

Podle serveru GreekReporter šlo o zhruba 20člennou skupinu, která vchod do redakce zničila kladivy, kameny a kyblíky s barvou.

Proto Thema je nejprodávanějším řeckým týdeníkem. Před osmi dny vyvolal kontroverze, když na titulní straně otiskl snímek pobodaného Fisase umírajícího v náručí snoubenky. Hiphopový zpěvák, který vystupoval pod jménem Killah P, byl v Řecku známý svými protirasistickými postoji.

 

zdroj halonoviny.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář