Jdi na obsah Jdi na menu

Sýrie: Plány NATO jako válečná agrese

23. 10. 2013

October 10, 2013 




V roce 2011 se spravedlivý boj o svobodu a demokracii rozhořel i v Sýrii. Na jaře 2011 tisíce lidí, zejména pracujících, žen a mládeže, obsadily ulice s hesly “Lid chce svržení Assada” a “Ani Kurdové, ani Arabové, Syřané jsou jen jeden národ!”. Assadův režim reagoval brutálmní silou a též USA a NATO dělaly vše pro uhašení revoluční jiskry a pro to, aby se protesty dostaly pod kontrolu buržoazie.

Nyní v zemi po mnoho měsíců zuří reakční válka s desetitisíci mrtvými a statisíci uprchlíků.

Společně s Velkou Británií, Francií a dalšími státy NATO, USA horečně připravuje válečnou agresi vůči Sýrii. Tři americké válečné lodě s naváděnými střelami jsou v pohotovosti. Cíle jsou vybrány. V Sýrii se střetávají zájmy imperialistů a reakčního režimu. Tato situace se velmi snadno může rozhořet v ještě větší konflikt a ohrožuje světový mír. Je to výzva pro všechny mírumilovné lidi, aby protestovali, zejména na Antiválečný den 1.září.

Stovky lidí – mezi nimi mnoho žen a dětí- zemřely a zhruba 3600 lidí bylo přiotráveno chemickými zbraněmi. Nicméně toto je pouze náznak toho, co by se stalo v případě zásahu USA. Pořád je nejasné, jestli tyto zbraně byly užity reakčním Assadovým režimem nebo reakční tzv. “Svobodnou Syrskou armádou”. USA samy se nikdy nerozpakovaly použít ty nejstrašnější nelidské zbraně při svých agresivních válkách.

V letech 1961-1972 USA “vysprejovaly” 80 milionů litrů vysoce toxických chemikálií ve více než 6000 operacích (mezi těmito látkami byl i vysoce toxický “Agent Orange”, který obsahoval jed dioxin) proti vietnamským lidově-osvobozeneckým bojovníkům. Desetitisíce Vietnamců zemřely. Nyní stále stovky lidí umírají a zhruba 4 miliony lidí jsou postiženy dlouhodobými následky působení Agent Orange. V první Irácké válce USA široce používaly radioaktivní munici, což mělo za následek cca 100 000 obětí. Také to nebylo poprvé, co USA použilo lživou propagandu k ospravedlnění vojenské intervence a agrese.

Syrský režim Bašára Assada je u moci od “pohotovostního stavu” z roku 1963 a je podporován imperialistickými státy Ruskem a Čínou a fašistickým Íránem. Assad, podporován armádou, používal krutý teror proti demokratickým a revolučním silám po několik desetiletí. Rusko posílilo svou flotilu pěti lodí ve Středozemním moři.

Zatímco západní média šíří mýtus o “rebelech Svobodné syrské armády(SSA)”, tato je mišmaš různých sil. Nejsilnější je islamofašistická Al-nusra-Front, která vraždí křesťany, alawity, Kurdy a revolucionáře ve své sféře vlivu. Je financována a vyzbrojována antidemokratickými režimy Saúdské Arábie a Kataru. Turecká vláda premiéra Erdogana se chce stát regionální velmocí. Za poslední víkend zaslala SSA 400 tun zbraní během 24 hodin.

Výzvědné služby USA a ostatních států NATO určují politiku buržoazní syrské opozice, ozbrojené poradní oddíly a US drony (bezpilotní letouny) již mají své místo na šachovnici. Jejich úkolem je oslabit vliv Ruska a Číny na Blízkém Východě. Nikomu nezáleží na demokracii a lidských právech.

Je to pouze o imperialistických sférách vlivu-strategických lodních trasách, ropě a zdrojích zemního plynu. Navíc pro USA je odstranění Assadova režimu nácvik pro útok na Írán.

Německé buržoazní strany v předvolebním boji si hrají na mírumilovné a slibují mírovou zahraniční politiku. Nicméně německé jednotky už zaujaly pozice na turecké hranici, vyzbrojeny raketami pro případný útok.


Proto:

USA a NATO-ruce pryč od Sýrie

Respektujte právo na sebeurčení lidu a národů!

Žádný export zbraní reakčním režimům!

Zakažte a zničte všechny zbraně hromadného ničení!

Žádné německé jednotky pro zahraniční nasazení!

Svoboda, přátelství národů – předpoklad socialismu!

Naše solidarita je určena těm, kdo bojují za osvobození lidových mas a za svobodu, protiimperialistickému a revolučnímu boji.

V Rojavě (Západním Kurdistánu) -Syrské části Kurdistánu- lid povstal 19. července 2012 a vzal svůj osud do svých rukou. Od té doby lid osvobodil devět Kurdských měst. Je to boj na dvou frontách – proti Assadovi a SSA.

1.září začíná kampaň ICORu Evropa “Proti koloniální a imperialistické agresi! Ubraňme demokratickou autonomii v Rojavě!” Zahrnuje peněžní podporu a vzdělávací aktivity.

ICOR volá po celosvětovém boji proti fašismu a válce! Protestujte a demonstrujte 1.září 2013!

Každý internacionalista je volán k účasti!

Ať žije mezinárodní solidarita!

Ať žije boj pracujících a lidových mas pro národní a sociální osvobození!



Ústřední výbor MLPD, 27.8. 2013

překlad SMKČ

 

zdroj komsomol.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář