Jdi na obsah Jdi na menu

Pravice se tříští

28. 9. 2013

 V nedávné době uveřejnila média bleskový sociologický průzkum agentury TNS Aisa, který se týkal předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Pro mě se jedná o novou agenturu, a tak je potřeba brát výzkumná data s rezervou. Bude nutné si počkat na šetření i dalších agentur. Ve výše uvedeném výzkumu se začíná ukazovat, jak je naše politická scéna rozhádaná a volič sám často neví, koho má volit. Tento fakt se projevuje zejména v pravicové části politického spektra. Podle zveřejněného výzkumu by volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD, následována KSČM, TOP 09 a ODS.




Do sněmovny by proniklo i několik menších stran a hnutí. Mezi nimi například hnutí ANO 2011, Úsvit přímé demokracie, SPOZ a Strana zelených. Na hranici volitelnosti by zůstalo KDU-ČSL. Všechna tato hnutí ubírají hlasy zejména ODS, které inkriminovaný výzkum připisuje zisk kolem devíti procent, což je nejhorší výsledek ve volebních průzkumech od doby jejího vzniku. Takhle špatně na tom nebyla ani v roce 1998, tedy rok po skandálu s jejím financováním a tzv. sarajevském atentátu na jejího tehdejšího šéfa Václava Klause.

Velice zajímavé je však tvrzení agentury, že by k volebním urnám mohlo přijít až sedmdesát procent dotázaných respondentů. Takhle vysoké číslo ukazuje na fakt, že společnost je hodně znechucena politikou a chce změnu. Stále se však přesně neví, kdo předčasné volby vyhraje. Na prvním místě v preferencích sice stále kraluje sociální demokracie, ta se však začíná zmítat v krizi, a to jak vnější, tak vnitřní. Z vnějšku na sociální demokracii působí prezident Miloš Zeman a hnutí SPOZ a de facto tak, dle mého názoru, vrací sociálním demokratům prezidentskou volbu roku 2003, kdy ho vlastní lidé při tajné volbě proti Václavu Klausovi, lidově řečeno, »zařízli«. Z vlastních řad je strana ohrožována jednak prozemanovským křídlem a také řadou trestních oznámení na složení kandidátek. Sociální demokracie tak hledá vnitřního nepřítele.

Společnost si však žádá stabilní politickou stranu, která se, pokud možno, bude zabývat jejich problémy a předloží řešení oněch problémů. Právě KSČM tyto věci nabízí, stejně jako alternativu k současnému kapitalistickému systému. Nabízí sociálně spravedlivou společnost a trvale udržitelný rozvoj - socialismus. Společnost si po skandálech pravicové politiky přeje stabilitu a základní ekonomické a sociální jistoty.

Říjnové předčasné volby do Poslanecké sněmovny rozhodnou, kam se naše společnost vydá. Je jen a jen na ní, zda vyzvedne levicové hodnoty - solidaritu a lidství, nebo opět zvolí pravicovou propast a šetření k prosperitě. Osobně věřím, že to bude to první.

 

zdroj halonoviny.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář