Jdi na obsah Jdi na menu

Podnikatelé diskutovali se zástupci KSČM

9. 10. 2013

 (9.10.2013)

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) dnes v rámci série předvolebních kulatých stolů diskutovala se zástupci Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) Jiřím Dolejšem, místopředsedou strany a Ludvíkem Šuldou, tajemníkem komise hospodářské strategie strany. Předvolebního setkání se zúčastnili zástupci začleněných živnostenských společenstev, ale i členové představenstva HK ČR v čele s prezidentem HK ČR Petrem Kuželem, který debatu s komunisty moderoval.





V úvodu jednání místopředseda strany Dolejš ubezpečil zástupce podnikatelů, že KSČM vznikla na základě pluralitního systému a má vstřícný vztah k podnikání. „Plně respektujeme soukromé vlastnictví a jeho roli v ekonomice ČR,“ řekl Jiří Dolejš, což HK ČR jako největší zástupce podnikatelů v zemi považuje za stěžejní podmínku pro širší diskuzi.

„Se zástupci KSČM jsme debatovali nejen o volebním programu strany, ale rovněž jsme se společně dotkli i aktuálních hospodářských témat. Zabývali jsme se mimo jiné i oblastí energetiky. HK ČR byla informována o tom, že KSČM je proti privatizaci ČEZu a podporuje dostavbu Temelína za podmínky zajištění návratnosti této investice bez garantování cen ze strany státu“ řekl po jednání prezident HK ČR Kužel. Zúčastněné strany diskutovaly i o podpoře OZE a shodly se na nutnosti racionálního přístupu k celé problematice podpory.

Řeč byla i o pozici České republiky v celoevropském měřítku. „Nejsme protievropští, nechceme bořit evropskou integraci, nicméně žádáme její lepší fungování. Zároveň usilujeme o aktivnější prosazování českých zájmů v Bruselu,“ řekl Jiří Dolejš před zástupci byznysu a doplnil, že KSČM není pro překotné zavedení eura bez jasné strategie a vyřešení domácích problémů.

V rámci diskuze se však HK ČR vyslovila mimo jiné proti návrhům KSČM na zvýšení minimální mzdy a vyjádřila nesouhlas se záměrem KSČM zřídit novou státní banku, a to s ohledem na skutečnost, že stát nedostatečně využívá svoji stávající Českomoravskou záruční a rozvojovou banku. Dalším ze stěžejních témat diskuze byla i oblast fiskální politiky. KSČM navrhuje ve svém programu značně radikální zásahy do daňového systému včetně zvýšení daně z příjmu fyzických i právnických osob, ale podle zástupců komunistů by měly být tyto zásahy do daňového systému opřeny o širší konsensus, a také by měly respektovat potřebu stability daňového systému. HK ČR si s KSČM rovněž vyměnila názory na potřebu hledat takové řešení problémů sociálního zabezpečení OSVČ, které by bylo pro ně přijatelné.

 

zdroj kscm.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář