Jdi na obsah Jdi na menu

Otevřený dopis zastupitelů KSČM v Pardubickém kraji k transformaci krajských nemocnic

27. 9. 2013

(27.9.2013)

Otevřený dopis zastupitelů Pardubického kraje (za KSČM) týkající se transformace 5 krajských nemocnic do jedné akciové společnosti.




občanům Pardubického kraje,
členům představenstva Nemocnice Pardubického kraje, a.s.,
hejtmanovi Pardubického kraje Martinu Netolickému,
1. náměstkovi hejtmana Pardubického kraje zodpovědnému za zdravotnictví R. Línkovi;


Vážení,

na 5. řádném jednání zastupitelstva Pardubického kraje, konaném dne 27. června 2013, byl projednáván „Scénář efektivní transformace akutní lůžkové péče v Pardubickém kraji“. Tak jako v celé ČR stalo se také zdravotnictví v Pardubickém kraji jedním z největších problémů současnosti. Nemocnice akutní lůžkové péče vlastněné Pardubickým krajem se kymácí nad ekonomickou propastí. Rok co rok vykazují obrovské ztráty. Jen pro připomenutí: celková účetní ztráta pěti nemocnic /Pardubická krajská, Chrudimská, Litomyšlská, Svitavská a Orlickoústecká/ za leden až duben 2013 je ve výši 85,3 mil. Kč a do konce roku se přiblíží předpokládané ztrátě 180 milionů Kč. V obrovském skluzu je stav vývoje závazků a pohledávek, který jen za první 4 měsíce letošního roku vykazoval částku dalších 147 milionů Kč, přičemž téměř 18 milionů korun jsou neuhrazené závazky po splatnosti nad 180 dnů. Před časem již došlo ke zrušení akutní péče v Červené Vodě, Moravské Třebové, Vysokém Mýtě, Poličce, uzavřena byla některá oddělení v Litomyšlské nemocnici a připravují se další omezení zdravotnické péče.

Celých 24 let od změny společenského systému v ČR poukazuje KSČM na možný negativní vývoj ve všech sférách života společnosti. Plných 13 let od vzniku kraje varují zastupitelé KSČM před zneužíváním volného trhu v oblastech, jakými jsou vzdělávací systém a zdravotní péče. Je pro nás naprosto nepřijatelnou realitou skutečnost, že zdraví, zrovna tak jako školství, sociální péče a mnoho dalších odvětví se stalo POUHÝM ZBOŽÍM, a to bez jakéhokoliv ohledu na to, že se právě problém zdravotnictví bytostně dotýká VŠECH občanů ČR, včetně 530 000 obyvatel našeho regionu.

V podstatě existují tři možnosti řešení. Tou první je ponechat nemocnice v současném stavu a za čas přihlížet jejich insolvenci a ekonomické likvidaci, druhou je pronájem či privatizace soukromým zájemcům; Nebo udělat „něco“, aby se situace stabilizovala, ztráty se naopak snižovaly nebo nebyly žádné. Jako jedinou možnost, jak stále se stupňující nebezpečí insolvence odvrátit, vyhodnotila vládnoucí koalice v Pardubickém kraji, kde je KSČM v opozici, provést sloučení pěti samostatných nemocnic – akciových společností - do jedné „velké“ akciové společnosti, nesoucí název „Nemocnice Pardubického kraje, a.s.“! Koalice, která kraj řídí, si od uvedené změny slibuje placení DPH pouze v rámci služeb jedné organizace a silnou obchodní pozici, ať již při nákupu zdravotnického materiálu, léků či zdravotnické techniky, tak při jednáních se zdravotními pojišťovnami. Měla by tak vzniknout stabilní společnost, odolná proti negativním vlivům vnějšího prostředí. Zkušenosti z jiných krajů (např. Ústeckého, Královéhradeckého a dalších) však ukazují, že se ani tento záměr zdařit nemusí. Co bude dál s naším krajským i celostátním zdravotnictvím, když chybí ucelený systém a jednotná státní politika? Když se neberou k odpovědnosti pravicoví politici na úrovni kraje, kteří tuto tristní a zoufalou situaci zavinili a měli by za ni nést plnou zodpovědnost?

Samotný scénář vypracovaný členy představenstva akciové společnosti, zastoupeného především řediteli jednotlivých nemocnic a dalšími odborníky, procházel etapou projednávání a konzultací. S odvoláním na tiskovou zprávu z jednání Zastupitelstva Pardubického kraje byl scénář schválen, avšak definitivní podoba prováděcího projektu transformace bude schvalována až 12. prosince 2013. Naše výhrady směřují především k uvažovanému rušení neurologických oddělení v Orlickoústecké a Chrudimské nemocnici, ke slučování nesourodých lůžkových oddělení do jednoho, nebo také k tezi „řízeně rozvíjet přímo placenou zdravotní péči“. Nemáme dostatek podkladů a ekonomických analýz, jaké úspory fúze přinese, a za zcela nepodložené a odvážné považujeme vyjádření 1. náměstka zodpovědného za zdravotnictví v našem kraji Ing. Línka ve zpravodajském pořadu ČT 1, že úspory dosáhnou výše 100 milionů korun! Z těchto důvodů předložil klub KSČM na zmíněném 5. jednání zastupitelstva kraje pozměňovací návrhy usnesení ve své ukládací části, mimo jiné, i o odložení startu případného projektu o 6 měsíců, s termínem 1. 7. 2014. Pozitivním prvkem se stala podpora zmíněnému návrhu, a to od všech zastupitelských klubů v ZPk.

Proto s vědomím, že zdravotní péče musí být dostupná všem občanům kraje bez rozdílu, a v souladu s volebním programem KSČM VYZÝVÁME tímto otevřeným dopisem zúčastněné a zodpovědné strany:

k maximálnímu využití časového prostoru a odpovědnému dopracování scénáře efektivní transformace akutní lůžkové péče v Pardubickém kraji;
k výraznějšímu, zcela konkrétnímu a jednotnému seznamování občanské veřejnosti s připravovanou změnou;
k tomu, aby se zdravotní péče postupně stále více nevzdalovala občanům kraje, ale aby se naopak vytvářely podmínky pro ekonomickou i dopravní dostupnost zdravotní péče a zabránilo se nekoncepční likvidaci dalších oddělení i celých nemocnic.

Jako zastupitelé Pardubického kraje zvolení v roce 2012 na kandidátce KSČM se ziskem 18,86 % hlasů přítomných voličů, převedených na 11 získaných mandátů, uplatňujeme legitimní právo obrátit se tímto dopisem na odbornou i laickou veřejnost. Naším cílem je spolupráce a vyvinutí maximálního tlaku především na zpracovatele a odpovědné předkladatele připravovaného scénáře. Jsme přesvědčeni o tom, že jen komplexní přístup a maximální účast občanů kraje na řešení daného problému může zaručit další zdravý rozvoj obyvatel pardubického regionu.

 

zdroj kscm.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář