Jdi na obsah Jdi na menu

KSČM bojuje proti korupci dlouhodobě

2. 10. 2013

(2.10.2013)

Protikorupční projekt Rekonstrukce státu rozešle týden před volbami většině domácností přehled kandidátů, kteří slíbili, že v případě svého zvolení budou prosazovat osm protikorupčních zákonů. KSČM většinu těchto zákonů prosazuje dlouhodobě.





Zástupci stran se mohou k podpoře přihlásit do příštího čtvrtka. »Iniciativa Rekonstrukce státu požádala o podporu a zařazení protikorupčních legislativních návrhů projektu Rekonstrukce státu (REST) do programové agendy KSČM pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013,« uvedl v otevřeném dopise předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip (publikovali jsme jej již v pondělí jako součást Filipova projevu na zasedání ÚV KSČM). Doplnil, že Rekonstrukce státu svoji iniciativu zdůvodňuje tím, že jde o návrhy zákonů, které míří na problém systémové korupce v České republice a chtějí tento problém řešit pomocí expertně navržených, »apolitických« doporučení, která čerpají z fungující praxe v zahraničí a z doporučení mezinárodních institucí.

»KSČM konstatuje, že většina opatření navrhovaných a doporučovaných iniciativou Rekonstrukce státu směrem ke KSČM je nejen ve volebním programu KSČM pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013, ale především je dlouhodobě součástí přístupů prosazovaných KSČM v její každodenní politice,« připomněl Filip. »Lze to doložit na legislativních návrzích v minulých volebních obdobích na půdě Poslanecké sněmovny PČR,« dodal. Podle Filipa jde především o zákon o rušení anonymních akcií, zákon o majetkových přiznáních, zákon o státním zastupitelství či zákon o rozšíření kontrolních pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

Iniciativa Rekonstrukce státu, jejíž součástí je například organizace Transparency International, zahájila svou činnost letos v květnu s cílem prosadit devět klíčových protikorupčních zákonů. Zatím zákonodárci schválili jeden z nich, když zrušili anonymní akcie. Byť to tak úplně nedotáhli. Od prosazení norem si iniciativa slibuje výrazné omezení systémové korupce, která údajně ČR ročně připravuje o více než 60 miliard korun. »Z tohoto pohledu je KSČM s touto iniciativou srozuměna a vítá Rekonstrukci státu jako projekt, který může KSČM pomoci prosadit opatření, jejímž cílem bylo snížit korupční prostředí v České republice, a která byla především pravicovými poslanci dlouhodobě v Poslanecké sněmovně PČR odmítána,« uvedl předseda ÚV KSČM. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář