Jdi na obsah Jdi na menu

Komunisté mají jednadvacítku!

2. 10. 2013

 Naděje pro 21. století. Tak vnímají komunisté šanci programu své strany nejen pro blížící se sněmovní volby. Je příznačné, že los jim pro ně určil ve středu právě číslo 21.

Komunisté věří, že pro ně bude jednadvacítka šťastná a zároveň, že v 21. století nastane zlepšení pro nás pro všechny. »Číslo 21 je označení pro perspektivní stranu 21. století,« prohlásil předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. »Máme číslo 21 - dvojka je před jedničkou – budeme tedy ve volbách ještě lepší než jednička!« čte v číslech lídr zlínské kandidátky KSČM Vladimír Koníček. Ten se v počtech opravdu vyzná, tak proč mu nevěřit. A kdože má číslo jedna? Sociální demokraté. Daleko pro odpověď nešel ani lídr Vysočiny Pavel Kováčik: »Kdo se nechce zpátky vracet, volí číslo jednadvacet!« V reakcích samozřejmě padlo nesčetněkrát i ono známé - »Voko bere!« Zuzka Bebarová-Rujbrová pokládá číslo 21 za šťastné. »Ať to jsou procenta,« reagovala, na mysli měla samozřejmě volební zisk KSČM.

TOP 09 dostala čtyřku, ODS šestku a ANO 2011 obdrželo číslo 20. Ze stran, které podle průzkumů mají ještě šanci obsadit poslanecká křesla, dostali zemanovci číslo 15, lidovci 11, Úsvit 17 a Strana zelených 23. Čísla všem kandidujícím uskupením vylosovala Státní volební komise.

Za šťastný los považuje přidělenou jedničku šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který věří, že i ona pomůže straně k úspěchu ve volbách. Pro zelené prý není číslo podstatné, za důležitější považují dobře vysvětlit svůj program. Ani oni se ale stručné kalkulaci nevyhnuli, když se součtem cifer v čísle 23 dostali k pětce - právě tolik procent hlasů musí strany obdržet, aby se dostaly do sněmovny.

Jako odkaz na možný procentuální zisk berou své číslo i lidovci, pro které by prý 11 % hlasů byl dobrý výsledek. Pochvalují si také, že více jedniček už nikdo v kampani dostat nemůže.

Piráti mají biblickou i pohádkovou trojku, nešťastnou třináctku obdržela Suverenita - Strana zdravého rozumu, jejímž předsedou je hudební skladatel a producent Petr Hannig. Pomyslnou šťastnou sedmičku má pro letošní volby Romská demokratická strana.

Dvojku pro letošní volby obdržela Strana svobodných občanů, pětku volební blok Hlavu vzhůru. Osmičku získal Klub angažovaných nestraníků, devítku politické hnutí Změna a desítku Strana soukromníků ČR. Volte Pravý Blok www.cibulka.net má číslo 12, Aktiv nezávislých občanů získal 14, Občané 2011 mají číslo 16, Dělnická strana sociální spravedlnosti 18. NS-LEV21 dostal 22, Strana zelených 23.

Strany mohou čísla využít v kampani, především ale jimi budou označeny hlasovací lístky s jejich kandidáty. Čísla také určí pořadí, ve kterém budou strany uvedeny na oficiálním volebním webu.

Český statistický úřad, který bude výsledky voleb z jednotlivých okrsků shromažďovat, volební čísla zkompletuje s kandidátkami stran v krajích, pak bude možné začít s tiskem hlasovacích lístků.

 

zdroj halonoviny.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář