Jdi na obsah Jdi na menu

K výsledku voleb do Bundestagu

25. 9. 2013

 (25.9.2013)

Interpretace výsledků německých voleb vyznívají pozitivně pro Angelu Merkelovou, jejíž volební výsledek je na první pohled velkým úspěchem. Vezmeme-li ale v úvahu neproniknutí FDP, koaličního partnera CDU/CSU, do Bundestagu, a sečteme-li reálně získané mandáty opozičních sociálních demokratů, zelených a Levice, dojdeme k číslu 319 křesel, což je z celkového počtu 630 křesel těsná většina.





Hypoteticky by tak SPD byla schopna sestavit kabinet bez stran stávající vládní koalice. Pro sociální demokraty je bohužel koalice s Die Linke. na celoněmecké (spolkové) úrovni stále nepřijatelná.

Peer Steinbrück, volební lídr SPD, možnost uzavření koalice s Die Linke. několikrát před volbami popřel, a toto stanovisko zopakoval i po uveřejnění volebních výsledků. Steinbrück Die Linke. kritizuje za její principiálně levicové postoje v oblastech domácí i zahraniční politiky. V zahraničních otázkách je Die Linke. například proti vyslání německých vojáků do Afghánistánu či proti současné podobě finanční pomoci jihoevropským zemím eurozóny. V tuzemské problematice Die Linke. zcela odmítá reformy německého trhu práce Hartz IV. Vedle odlišných programových přístupů trpí nemalá část funkcionářů SPD osobními animozitami vůči části představitelů Die Linke. - bývalým sociálním demokratům, kteří Die Linke. spoluzakládali.

Povolebním vyjádřením Der Ball liegt im Feld von Frau Merkel (volně přeloženo míč leží v poli paní Merkelové) Steinbrück rezignoval na středo-levou vládní alternativu a přenechal moc v rukou Angie, s otevřenou možností velké koalice. Případným vstupem SPD do velké koalice by se Die Linke. stala nejsilnější opoziční frakcí v Bundestagu! Držme jí palce.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář