Jdi na obsah Jdi na menu

Gongol: Pláč nad rozlitým mlékem

2. 10. 2013

 (1.10.2013)

"S údivem však pozoruji, jakou starost projevují někteří politici, ale i odboroví funkcionáři, kteří v době, kdy se takzvaně lámal chleba, mlčeli a rady některých poslanců za KSČM nedbali. Kde byli, když se rozhodovalo o takzvané privatizaci (rozuměj prodeji za hubičku) OKD?"





V těchto dnech se nebývalému zájmu médií, ale i politiků, těší situace v těžbě černého uhlí, konkrétně v OKD. Jak známo, v podstatě jde o to, že má dojít k útlumu na další šachtě v OKD, konkrétně Dolu Paskov, a to z důvodu ztrátovosti těžby na tomto dole. Uzavřením dolu přijde o práci okolo 3000 lidí v regionu, kde je již dnes vysoká nezaměstnanost, a to způsobuje vážné problémy. Není se co divit, když horníci ztrácejí životní perspektivu a trápí je obava, jak uživit své rodiny.


S údivem však pozoruji, jakou starost projevují někteří politici, ale i odboroví funkcionáři, kteří v době, kdy se takzvaně lámal chleba, mlčeli a rady některých poslanců za KSČM nedbali. Kde byli, když se rozhodovalo o takzvané privatizaci (rozuměj prodeji za hubičku) OKD? Kde byli, když se stát za pomoci FNM pana Češky zbavil majority tím, že předal část akcií a po rozpuštění RIF (Restitučního investičního fondu) je přesunul na obce a města, jejíž představitelé vyvolali psychózu, že se jich třeba rychle zbavit? Tím vyvolali řetězovou reakci jejich prodejů.

Zcela jednoznačně zde zapůsobilo stanovisko Zastupitelstva města Karviná se starostou za ČSSD, ale i jiných měst a obcí, které byly řízeny převážně ODS. Nikdo nedbal našich varování, že v OKD nutně dojde k útlumu, ale že vlastníkem musí zůstat stát, neboť jen on může být garantem, že útlum bude proveden sociálně citlivě. Jako příklad jsme uváděli Francii, která útlum rozvrhla na 20 let s tím, že úbytek pracovních míst v hornictví bude kompenzován vytvářením nových pracovních míst s garancí státu. Tomu říkáme řešení.

Škoda, že ti, kteří se dnes stavějí do role ochránců horníků, neprozřeli dříve. Pamatuji se, že v roce 2004, když se připravoval odprodej minoritní části akcií ve výši 46 procent, jsme jako poslanci za KSČM požadovali, aby z privatizace byly alespoň vyčleněny byty, kterých bylo v OKD 44 000. Dokonce se nám zdálo, že to pochopil i tehdejší ministr průmyslu a obchodu Grégr. Nakonec po jednání u ministra financí pana Sobotky se dohodli, že byty budou součástí privatizace, ale ve smlouvě bude klauzule, že bude jejich prodej umožněn až po pěti letech. Jak to dopadlo, mohou posoudit samotní obyvatelé bytů RPG.

Všech těch, kteří dnes tak usedavě pláčou nad osudem horníků, se ptám, kde jste byli, když se schvaloval zákon o rušení důchodových kategorií a horníkům byla odebrána I. kategorie, která zohledňovala zdravotní rizika hornické práce? Horníci, kteří šli do důchodu po roce 1995 a odcházeli do důchodu v 55 letech, měli důchody nižší než kterýkoliv úředník či úřednice, kteří odcházeli v 60 letech. Nápravu se nám, komunistům, podařilo prosadit ve sněmovně až v roce 2006.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář