Jdi na obsah Jdi na menu

Filip: Jsme komunisté, protože nám to pomáhá

26. 9. 2013

 (26.9.2013)

Vzhlížení k Číně a nostalgické vzpomínky na minulost, kdy Česko patřilo mezi průmyslové velmoci? Toho se nedočkáme pravděpodobně od žádného z šéfů velkých politických stran, kromě Vojtěcha Filipa (58), předsedy KSČM. Ten se ve své pracovně, plné darů od zahraničních soudruhů, pro Blesk rozpovídal například o nezaměstnanosti, a proč nevěří novým stranám.





Proč KSČM stále lpí na slovu komunistická v názvu?

"To je otázka demokratického rozhodnutí straníků. O tom, že chceme i nadále být komunistická strana, rozhodla členská základna."

A váš osobní názor?

"Sdílím motto klasiků, že jen ta nejtěžší cesta vede ke skutečnému cíli. To je důvod, proč bych název neměnil."

V očích nových voličů vám to ale může škodit...

"To samozřejmě. Ale stejně tak nám to pomáhá v očích současných voličů."

Nevadí také, že lídrem kandidátky v Praze je stalinistka Marta Semelová, proslulá svými plamennými projevy ve Sněmovně, kdy například velebila pohraničníky?

"V Praze se o místě lídra rozhodovalo mezi Jiřím Dolejšem a Martou Semelovou, a ta těsně zvítězila. S mnoha jejími názory také nesouhlasím a celkově se mi nelíbí případy, kdy se někdo vyjadřuje k něčemu, čemu nerozumí. Nicméně členská základna si ji coby lídra přála."

Kritici vám vyčítají, že každé volby nabízíte skoro stejné tváře. Proč?

"To vůbec není pravda a je to křivda, které se na nás opakovaně dopouští někteří novináři. Naopak jsme jedna z mála stran, která dává šanci mladým lidem a ženám. Vždy se u nás obmění více jak polovina kandidátní listiny."

A proto na předním místě jihomoravské kandidátky opět nabízíte »nesmrtelného« Miroslava Grebeníčka?

"Původně byl zařazen na nižším místě kandidátky, ale při konečném schvalování kandidátek jsme se rozhodli udělat úpravu, a to především proto, že to je kandidát, který je součástí akademické sféry, a má především co říct na akademické půdě, i akademici potřebují v politice reprezentovat."

Takž e zase Filip, Semelová, Dolejš, Grebeníček. Alespoň že vznikly nové strany. Ty přece slibují nové tváře…

"Na to se dívám skepticky. Věřím, že lidé jsou už poučení, že podobným hnutím na jedno použití nesmí věřit. Byla tu ODA, Unie svobody, nedávno pak Věci veřejné. Tomu snad už nikdo nevěří..."

Takže by měli lidé raději volit ODS, nebo ČSSD?

"Nebo KSČM. Jednoduše strany, které jsou už za dlouhé roky odzkoušené a mají svou historii."

Čímž se opět dostáváme k tomu, že ale »strany s historií« nenabízí nové lidi, kterým můžeme věřit…

"A ty nové ano? Vždyť jsou v nich recyklovaní politici, kteří prochází všemi možnými stranami, jen aby zůstali co nejdéle u moci."

A co ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše?

"Já nevím, jestli český občan volí miliardáře. Zavání to berlusconizací (Silvio Berlusconi - bývalý premiér Itálie a mediální magnát, pozn. red.), protože pan Babiš už vlastní i značnou část mediálního trhu, což je velmi nebezpečný jev."

Pan Babiš ale zároveň zaměstnává tisíce lidí, což zmiňuje i v kampani. Je otázka zaměstnanosti tolik důležitá i pro KSČM?

"Je to dokonce jedno z nejdůležitějších témat našeho programu. Každý, kdo chce pracovat, má mít možnost práci získat."

Ale jak toho dosáhnout v českých podmínkách?

"Jedním z prostředků je podpora obchodu. Například zvýšením minimální mzdy. Čím více budou mít lidé v peněženkách, tím více budou ochotni utrácet. A to pak vytvoří i nová pracovní místa. Dalším krokem je pak podpora učňovského a středního školství a jeho napojení do praxe."

V programu hodně sázíte na export.

"Vývoz může zachránit upadající český průmysl a za to, v jakém je nyní stavu, mohou dosavadní vlády. Vždyť jsme mohli konkurovat zemím, jako je například Německo, a dodávat stroje takovým velmocím, jako je Čína! Jenže české vlády na podporu exportu kašlaly."

Vážně by si Čína nechala něco vyrobit v České republice?

"Tohle na našich východních sousedech obdivuji. I přes ohromnou velikost svého státu si uvědomují, že jsou stroje, které nejlépe vyrobí šikovné evropské ruce. Krvácelo mi srdce, když jsem byl na oficiální návštěvě Číny a zdejší funkcionáři mi ukazovali, kolik utratili v Německu za ten a ten stroj. A já si v duchu představoval, že se mohl vyrobit v Sezimově Ústí, Hulíně nebo Žďáru nad Sázavou."

Dá se tedy úpadek českého průmyslu ještě zvrátit?

"KSČM pro to udělá maximum. I proto se znovu uchází o hlasy voličů a jsme připraveni se podílet na fungování státu pro všechny slušné občany."

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář