Jdi na obsah Jdi na menu

Americký Lenin

 Na uplynulém 48.ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech způsobil údajně naprostý “poprask” svými prohlášeními věhlasný americký režisér Oliver Stone a dokonce si zde prý vysloužil přezdívku “americký Lenin”. Alespoň to tak popsali, hned ve dvou článcích v jednom čísle, v Mladé frontě Dnes, kterou čerstvě vlastní volkoburžuj Babiš (a Blesk a Lidové noviny..). Jeho postoje musel dokonce omlouvat prezident festivalu Jiří Bartoška (měl se vyjadřovat “k bouři nevole kolem Stonea”), který řekl: “Nedáváme mu cenu za jeho postoje, nýbrž za výtečné filmy, které natočil.”
 

americky-lenin.png

 

 

 

 

 

 

 

Mirka Spáčilová (která v této době již nevychvaluje seriály jako byl “Okres na severu”) byla, ve výše zmíněném deníku, skutečně hutná a doporučovala Stoneovi návštěvu nedalekého Jáchymova - cituji: “Z Karlových Varů do Jáchymova je to 18 kilometrů, v limuzíně pro VIP je to hračka. Bohužel si nikdo netroufl do ní naložit hosta karlovarského filmového festivalu, amerického režiséra Olivera Stonea, a předvést příteli Fidela Castra bývalé lágry, kam komunistický režim posílal své odpůrce.” Husté.. Jazyk Mirky by zapadl i na ideologickém školení nacistické strany.

Co tedy tak strašlivého řekl na filmovém festivalu, kde mu byla předána cena za celoživotní přínos světové kinematografii?

Budu citovar Stonea, tak, jak jej citovala v úvozovkách Spáčilová: “Obama není řešení, Spojené státy jsou globální bezpečnostní stát, kontrolují zemi, moře, vesmír – všude a všechny hlídá Velký Bratr, i každého z vás. A kdyţ to někdo odhalí, nemá se kde skrýt, protoţe všechny země se Ameriky bojí. V 50.letech by seto nestalo, Sovětský svaz by se Státům postavil.” Dále uvedl, ţe Amerika se k Sovětskému svazu chovala “velice nepěkně”, ţe Che Guevara a Fidel Castro byli mladí silní vůdcové, kteří uskutečnili své myšlenky, zatímco “Napoleon, Hitler a Bush jsou diktátoři, kteří poskvrnili svět.” Co dodat, nechť si kaţdý udělá názor, nakolik jsou jeho myšlenky “závadné”.

Je skutečně neuvěřitelné, že Jiří Bartoška, který svého času hrával pohraničníky (např. film “Drsná planina”) dnes musí omlouvat tvůrce takových světoznámých a mnohdy protiválečných filmových skvostů, jako je Četa, Narozen 4.července, The Doors, Takoví normální zabijáci, JFK a Nixon nebo U-Turn, Vítězové a poraţení, abych vyjmenoval ty nejznámější.. a též mnoha dokumentů, včetně těch o Fidelu Castrovi, které chci uvést, protože kromě Vzdoru se o nich čtenáři prakticky nemají šanci v naší “svobodné” zemi dozvědět: Jsou to “Comandante”, “Looking for Fidel” a nejnovější “Castro in Winter”..

Prostě naše země je opět “pupkem Světa” a ani žádný Stone nás nebude poučovat-může být rád, že jsme mu tu cenu dali. Mirka Spáčilová vyzbrojená klišé o Jáchymovu a (tvrdé nacionalistce a vlasti zrádkyni) M. Horákové to tedy “natřela” tvůrci, který zajel na divoký východ, kde dříve “za bony” angažovaní herci, kteří mají dnes plné huby antikomunismu (jsou ale skutečné čestné výjimky) “omlouvají” někoho, komu dávají cenu za celoživotní dílo..

Takže v MF Dnes byl chválen za estrádní šaškárnu člen Scientologické církve John Travolta – ale to není v první řadě žádný útok na něj, velmi si jej vážím za některé filmové role – např. Pulp fiction: Historky z podsvětí, ale i na festivalu připomínanou Pomádu či Horečku sobotní noci nelze jako naprosté fenomény pominout, ale kdyţ je přitom uráţen světoznámý oskarový režisér (i scénárista) a kritizován pouze za své názory, navíc takovými “poturčenci”, je to pouze ubohost.

Mirka Spáčilová v zaujetí lidskými právy pokračuje: “Jenţe se Stonem se ani polemizovat nedalo, a kdo to zkusil, schytal to nadvakrát. Host mu vytkl, že je naiva žijící “v bublině”, a jiní, že si dovolil oponovat vzácné hvězdě. Coţ v zemi Milady Horákové naštve ještě víc než vrcholný výrok režiséra: “Co vy jste kdysi zažívali ze strany sovětského tisku, není vůbec nic proti propagandě ve Spojených státech.” Jakou svobodu mají v soudobém kapitalismu např. chudší svobodné matky, nebo mladí bez praxe? Mohl bych dlouho pokračovat..

Je skutečně problém, dovolí-li si mít někdo v dnešní době nějaký svůj názor a dokonce má takový věhlas a zdroje, že si jej v dnešní době může, bez finančních a existenčních starostí, dovolit obhajovat.

Možná vadilo i to, že zorganizoval návštěvu zesnulého prezidenta Bolívarovské republiky Venezuela Hugo Cháveze před pár lety na festivalu v Benátkách.. Možná vadí také, ţe se Oliver Stone neculí na naše “briskní” novináře, že jim nechce dávat rozhovory, ale např. ve slovenském deníku SME takové problémy neměl.. Každopádně kolekce negativních článků v MF Dnes (včetně přílohy Ona Dnes) proti člověku, který přijede na jednu z mála českých akcí, o kterých Svět ví, přebírajíc cenu za celoživotní dílo, je od tohoto deníku (o jehož existenci se sám Oliver Stone jen těţko dozví) jen fašizující, agresivní jednání a u osobnosti hosta Olivera Stonea ze strany médií (mimo profesionálního bulváru) naprosto nepřípustné.. Např. aféra bývalého zpravodajského technika Snowdena, potvrzující slova Stonea o “Velkém Bratru”, je naopak jen dalším důkazem, který vkládá pravdu do úst spíše Stoneovi, než jeho kritikům.. A osudem pana Snowdena, jenž odhalil další možnosti pro naprostý dozor tohoto světového buržoazního režimu uskutečňující své plány prostřednictvím armády USA nad námi všemi, se stalo požádat o azyl, buď v Rusku nebo právě ve Venezuele, jenţ čelí imperialistickým četníkům i za nového prezidenta Nicolase Madura, jehož legitimitimní zvolení USA neustále zpochybňují a financují na nich závislou “antichávezovskou opozici”, či u dalších pokrokových prezidentů Latinské Ameriky, u Eva Moralese v Bolívii, Rafaela Correy v Ekvádoru, či Daniela Ortegy z Nikaraguy, kde všude mu exil rovněž nabídli. Zastavení lodi pod vlajkou Korejské lidově demokratické republiky plující z Kuby v Panamském průplavu je jen dalším důkazem proamerického četníkování loutkových vlád buržoazie na celé planetě, mimo regionu a zemí, jenž jsem teď  zmínil.

 

zdroj komsomol.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář