Jdi na obsah Jdi na menu

Drahé hrátky republikánů

17. 10. 2013



Americký Kongres odvrátil hrozbu platební neschopnosti USA a zároveň po 16 dnech obnovil financování federální vlády. Kompromisní zákon o vládních financích a o zvýšení dluhového stropu schválily v noci na čtvrtek obě komory Kongresu a podepsal jej prezident Barack Obama. Uzavření vládních úřadů stálo americkou ekonomiku ale 24 miliard dolarů (455 miliard korun).

Krize skončila politickou porážkou republikánů, kteří neprosadili změny v Obamově reformě zdravotnictví... Dohoda vznikla jen několik hodin před tím, než by se USA ocitly před hrozbou platební neschopnosti. Dluhový strop dosud činil 16,7 bilionu dolarů (asi 318 bilionů Kč). Vláda již několik měsíců využívala mimořádná opatření, aby se pod tímto limitem udržela.

Obama kompromis ocenil a vyjádřil naději, že budoucí spory nebude Kongres řešit za pět minut dvanáct. Škody napáchané na americkém hospodářství vinou sporů v Kongresu označil Obama o několik hodin později za zcela zbytečné. Ekonomický růst se podle analytiků zpomalil. Půjčky kvůli obavám ze vzniku platební neschopnosti země podražily, což zvýšilo její deficit. Obama rovněž řekl, že plná víra a důvěra ve Spojené státy nebyla ještě zpochybněna, i když obyčejní Američané již mají Washingtonu zcela po krk. Nejen obyčejní Američané, pane prezidente...!

Dohoda zvyšuje dluhový limit nejméně do 7. února a až do 15. ledna zajišťuje financování federální administrativy, které bylo počátkem října pozastaveno. Bude také vytvořena komise se zástupci republikánů a demokratů, která v polovině prosince předloží návrhy dlouhodobé strategie, jak snížit zadlužení země.

Do práce se ve čtvrtek vrátily statisíce federálních zaměstnanců, kteří byli od začátku října na nucené dovolené. Pro turisty se opět otevřou státní parky, muzea a další památky ve federální správě. Ratingová agentura Standard & Poor's odhadla, že částečné uzavření federálních úřadů stálo americké hospodářství 24 miliard dolarů (455 miliard korun).

Ohlasy

Politický střet vylekal finanční trhy, rozštěpil Republikánskou stranu a předvedl nefunkčnost Washingtonu, napsal list The Wall Street Journal. Podle něj je dohoda »vítězstvím pro kongresové demokraty a pro Baracka Obamu«. Dohoda neobsahuje prakticky nic z původních požadavků republikánů, kteří se nejprve snažili odložit reformu zdravotnictví a poté aspoň zavedení daně, která ji spolufinancuje.

Vývoj v americkém Kongresu ocenila i Čína. »Vyřešení tohoto problému prospívá nejen vlastním zájmům (Spojených států), ale také stabilitě a rozvoji světové ekonomiky,« řekla včera v Pekingu mluvčí ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing.

Nicméně čínská ratingová agentura Dagong i přes vyřešení krize snížila americké hodnocení ze stupně A na stupeň A-. Podle tiskového prohlášení agentury základní problémy odstraněny nebyly a (americká) »vláda se tak stále přibližuje krizi kolem platební neschopnosti«.

Peking v posledních dnech opakovaně vyzýval k rozpočtovému kompromisu ve Washingtonu a upozorňoval na neoddělitelné vazby mezi oběma státy. Čína je totiž hlavním držitelem amerických dluhopisů, kterých má podle posledních amerických údajů za 1,277 bilionu dolarů. Čína se ale také obávala důsledků případného šoku, který by mohla mít americká platební neschopnost na její růst závislý na vývozu do USA.

zdroj halonoviny.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář